'

Wandeling met bezoek aan stadsmuseum

De dementievriendelijke wandelingen vertrekken aan de Orangerie op GO! Technisch Atheneum Lokeren, brouwerijstraat 5, Lokeren. Deze loopt tot aan het stadsmuseum. U wordt begeleid door onze leerlingen. Onderweg worden er proevertjes van typische Lokerse lekkernijen aangeboden.

  • 13u15: Wandeltocht 1 start. (inschrijven kan vanaf 13u)
  • 14u30: Wandeltocht 2 start. (inschrijven kan vanaf 14u) (bijna VOLZET nog 3 plaatsen)
  • 15u45: Wandeltocht 3 start. (inschrijven kan vanaf 15u)

We verwelkomen iedereen vrijblijvend en doorlopend vanaf 13u tot 17u30 op zondag 18 maart '18 

Onze locatie bevindt zich in de Orangerie op GO! Technisch Atheneum Lokeren, brouwerijstraat 5, Lokeren. Parking: via Azalealaan 21. We liggen slechts 250 m van het station van Lokeren.  

Er zijn 2 tentoonstellingen in deze ruimte aanwezig:

  • Aan de hand van de fototentoonstelling "Stap, lach, kijk en bewonder..." gemaakt door leerlingen van de Artevelde Hogeschool, stap je mee in de wereld van personen met dementie en kan je lachen, kijken en bewonderen.
  • "Met Andere Woorden" is een po√ęzieproject geschreven door mantelzorgers, familie en vrienden van personen met dementie.

In het stadsmuseum Lokeren wordt u een dementievriendelijke rondleiding aangeboden. De dienst toerisme stelt samen met het Stadsmuseum een koffer samen waarin van alles in terecht komt om te horen, te voelen, te ruiken, te herkennen,.. Veel aandacht gaat naar de haarsnijderij-industrie. Lokeren was in de 20ste eeuw het wereldcentrum van de industrie waar konijnen- en hazenvellen bewerkt werden tot vilthaar voor hoeden. De bezoekers mogen dit ook echt voelen en ruiken.

Tot slot worden we rond 17u getrakteerd op een optreden van de Pepersbuskes met typische "Lokerse liekes": liedjes die vaders, moeders, grootvaders en grootmoeders zongen thuis of bij het werk in een van de talrijke weverijen, haarsnijderijen en thuiswerkplaatsen in Lokeren. Volksliedjes die gezongen werden in het Lokerse bij feesten en speciale gelegenheden. Liedjes die gezongen werden op de speelplaats of door spelende kinderen in de hofkes van Lokeren. 

.

Ontstaan van onze VZW 't Knoopje

In 2017 hielden de leerlingen van het 7de jaar Thuis- en bejaardenzorg VZW 't Knoopje boven de doopvont. Wij werden eind december benaderd door het kabinet van minister Vandeurzen om mee te doen aan de Dag van de Zorg op 18/3/2018. Zie ook www.dagvandezorg.be. Het leek ons de unieke kans voor kennismaking met onze werking en de recente opstart. 

Onze VZW is een buddywerking voor mensen met (jong)dementie in de regio Lokeren,
Oost-Vlaanderen. Een buddy is een vrijwilliger met een hart voor mensen, die graag een stukje van zijn tijd wil delen om het leven van anderen aangenamer te maken. Met de steun van een buddy kan de persoon met (jong)dementie in de thuissituatie zijn hobby's langer blijven uitoefenen of kan hij nieuwe activiteiten ondernemen. Voor de persoon zelf en de partner vormt dit een absolute meerwaarde.
De VZW 't Knoopje zal dus samen met haar buddy's activiteiten organiseren.

Wie zijn onze buddy's? Momenteel hebben we onze leerlingen uit de richting personenzorg die zich hiervoor willen engageren. Heb je zelf zin om je engageren? Geef ons een seintje.

Voor wie is onze VZW? Voor mensen met (jong)dementie die activiteiten willen doen met jongeren. Ken jij mensen die thuis zorgen voor hun partner met (jong)dementie? Wil jij hen een handje helpen? Geef onze gegevens door. Ze zijn heel welkom om deel te nemen. Misschien kennen ze de buddywerking nog niet? Misschien weten ze niet dat Lokeren nu ook een eigen buddywerking heeft?

Wat zijn onze activiteiten? Een greep uit de mogelijke activiteiten: een fietstochtje, een fikse wandeling, een museumbezoek, gezellig een koffie gaan drinken, ...

Huidige geplande activiteiten: 

  • zondag 18 maart doorlopend van 13u15 tot 17u30
  • zaterdag 19 mei van 11u tot 17u